Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Nee, er zijn duidelijk verschillen tussen dry needling en acupunctuur.
Het verschil tussen acupunctuur en dry needling is dat bij acupunctuur meestal meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam worden gezet. Deze naaldjes blijven enige tijd in het acupunctuurpunt zitten. In de meeste gevallen blijft u 20 tot 40 minuten bij een acupunctuur behandeling liggen op de behandelbank.
De acupunctuurpunten hebben invloed op de doorstroming van de lichaamsenergie. De acupunctuurpunten bevinden zich op meridianen die direct of indirect hun uitwerking kunnen hebben op ondermeer de organen van het menselijke lichaam.

Bij dry needling wordt meestal gebruik gemaakt van één naald, waarmee kortdurend in de spier word geprikkeld. Deze behandelvorm wordt met name toegepast bij functiestoornissen binnen het houdings- en bewegingsapparaat. Dry needling werkt op specifieke punten, zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Welke aandoeningen kunnen behandeld worden met dry needling?

Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen. Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klachten wel worden veroorzaakt door triggerpoints.

Waarom is mijn arts niet bekend met dry needling?

In Nederland is dry needling een therapievorm die vrij nieuw is. Veel fysiotherapeuten zijn inmiddels wel bekend met de techniek, of werken er zelf ook mee.

Wat is voetreflexologie?

Bij Voetreflex therapie worden in de praktijk uw voeten op een speciale manier gemasseerd. De organen in ons lichaam corresponderen met speciale drukpunten op uw voeten. Dit bevorderd het zelfgenezingsproces, zowel fysiek als mentaal emotioneel.

Wordt voetreflexologie vergoed door de zorgverzekeraar?

Onze Voetreflex therapieën worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Wilt u weten of ook uw verzekeraar onze Voetreflex therapie vergoedt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Moet je in Acupunctuur geloven eer het zin heeft?

Nee, Acupunctuur (en andere pijlers van Chinese Geneeskunde) berust niet op een placebo effect. De wortels van deze geneeswijzen gaan terug tot voor onze jaartelling en ontelbare mensen hebben baat gehad bij behandeling met Acupunctuur. Volgens schattingen maakt een derde van de wereldbevolking gebruik van Chinese Geneeskunde. Dit alles is onmogelijk als het gebaseerd zou zijn op een placebo effect. Wat wel, ongeacht of het nu Westerse Geneeswijze of Acupunctuur betreft, bijdraagt aan herstel is een positieve houding ten aanzien van het eigen helingsproces.