Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een efficiënte methode om myofasciale problematiek te behandelen. Myofasciale problematiek, ook wel het myofasciaal pijn syndroom (MPS) genoemd, is pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Helaas zijn er tot nu toe nog geen definitieve verklaringsmodellen voor het myofasciaal pijn syndroom (MPS). Essentieel voor de behandeling van MPS zijn de zogenoemde triggerpoints in de spieren.

Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier (ter grootte van een erwt), die zorgen voor uitstralende pijnklachten.

Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ naald in de betrokken spier of spieren. Een droge naald wil zeggen, zonder toevoeging van medicatie. Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en valt niet onder de klassieke acupunctuur behandelingen. Er wordt dus geen medicatie geïnjecteerd met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Een triggerpoint zorgt ervoor dat in de spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is het meest pijnlijke punt in deze strakke band. Hierdoor functioneert de spier minder goed en verkrampt plaatselijk. Behalve pijn kan er ook zwakte en bijvoorbeeld een mindere concentratie ontstaan.
Deze verkramping verdwijnt wanneer de spiervezels samentrekken. Dit gebeurt door het prikken met een naald in het triggerpoint. Hierdoor wordt een local twitch response (LTR) opgewekt en ontspant de spier zich direct. De spierstofwisseling herstelt daardoor en de pijn, veroorzaakt door het triggerpoint verdwijnt.

Het resultaat van dry needling is vaak een snelle en directe pijnvermindering en een verbeterde bewegingsvrijheid van de betrokken spieren en gewrichten.

In Nederland worden cursussen Dryneedling gehouden. Voor uitgebreide informatie, cursusdata en aanmeldingen: www.dryneedling.nl of www.myopain.nl.

Dryneedlingnaalden zijn acupunctuurnaalden die voorzien zijn van een geleidebuisje, oftewel tube. Dit om het positioneren te vergemakkelijken.
Onderstaand lijstje geeft aan welke merken en types uit ons assortiment geschikt zijn voor dryneedling.

Seirin
J-type
J15-type
L-type
M-type
G-type

SOMA
soma

DongBang
DB 100
DB 106

Agupunt
AGU

Aculine
AC2

Meridius
Jet

Tewa
CJ
PJ

EAKU
CJ

DryNeedle
OST

ORCA
OST