Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (vereenvoudigd Chinees: 针灸; traditioneel Chinees: 針灸; pinyin: zhēn jiǔ; Kantonees: Cham Kauw; Latijn acus = naald en pungere = steken) is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie. Sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. Voor die tijd gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen.

Naast de klassieke Chinese acupunctuur met naalden bestaat elektro-acupunctuur waarbij er een zwakke elektrische stroom door de naalden loopt, en laser acupunctuur, waarbij geen naalden worden gebruikt maar men een lage intensiteit laserlicht op de gebruikelijke plaatsen straalt.

Voor de werkzaamheid van acupunctuur is er gaandeweg meer wetenschappelijk bewijs voorhanden. De World Health Organization (WHO) overzag in 1979 het samenstellen van een lijst van aandoeningen waarbij mogelijk het gebruik van acupunctuur zinvol zou kunnen zijn. Een WHO-rapport maakt melding van een aantal wetenschappelijke publicaties waarmee men zegt aan te tonen dat acupunctuur in een effectieve behandeling kan voorzien van een variëteit aan aandoeningen, symptomen en condities. [Bron: Wikipedia]

Acupunctuurkaart

Acupunctuurkaart uit de Ming-dynastie

Welke ziektes zijn te behandelen met acupunctuur?

Veel ziektes zijn met acupunctuur te behandelen, vooral chronische aandoeningen, ziektes waarvoor geen oorzaak te vinden is en verschillende soorten van pijn. Patiënten moeten eerst regulier onderzocht zijn voordat zij in aanmerking komen voor acupunctuur. Acupunctuur vervangt niet de reguliere geneeskunde, acupunctuur is een aanvulling op de reguliere geneeskunde.