Wat is EPTE nou eigenlijk?

EPTE®

De Percutane Electroalyse met de sinds 2015 in Nederland geïntroduceerde EPTE® is nu voor alle fysiotherapeuten, podotherapeuten en artsen in Nederland beschikbaar.

Wat houdt dat nu in, Percutane Electrolyse? EPTE® ?

Achtergrond en geschiedenis EPTE®
Percutane Electrolyse als behandeltechniek is een innovatieve techniek, ontwikkeld in Spanje. Inmiddels bijna 10 jaar met succes daar ingezet. De ontwikkelaars van EPTE® (in het Spaans: Electrólisis Percutánea Terapeútica, oftewel Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse hebben in 2014 de Europese CE goedkeuring verkregen. Dat was het moment dat EPTE® ook naar andere landen geëxporteerd en daar gedoceerd kon worden.
N.B. EPTE® is het enige Percutane Electrolyse systeem dat het officiele CE Health Certificate voor gebruik in pezen én spieren heeft.
Op dit moment zijn in Spanje meer dan 1500 Echogeleide Percutane Therapeutische elektrolyse opgeleid en wordt, as we speak, EPTE® in Portugal, Zuid-Amerika, Italië, Scandinavië, Australië, Zwitzerland, Engeland en Ierland geïntroduceerd. Sinds 2015 wordt in Nederland EPTE® door inmiddels honderden gecertificeerde EPTE® therapeuten succesvol toegepast. Zie voor gecertificeerde centra in NL http://www.electrolisisterapeutica.com/en/epte-official-centers/

EPTE® valt binnen het domein van de fysiotherapeut en is dus ook declareerbaar bij de ziektekostenverzekering.
De EPTE® is een relatief goedkope behandelmodule en daarmee voor vrijwel elke praktijksetting betaalbaar. De behandeling is pijnvrij tot hoogstens oncomfortabel. De evidentie is aantoonbaar hoger dan tot nu toe ingezette conservatieve behandeltechnieken zoals PRP, fricties, NSAID’s en cortico-injecties.

Bron: EPTE Nederland

 

Wat is EPTE:
Percutane Electrolyse Therapie is een nieuwe behandelmethode voor pijnklachten aan pezen en spieren. Onder geleide van echografie wordt op de plaats van de ontsteking of overbelasting een dunne naald ingebracht. De naald is vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij acupunctuur of dryneedling. Deze naald zal stroom geleiden precies in het ontstekings- of overbelastinggebied. Door de nauwkeurige localisatie middels echografie en het rechtstreeks behandelen op de plek zijn de resultaten zeer goed. I

Hoe werkt het:

Bij Percutane Electrolyse Therapie (EPTE) wordt onder echogeleide een dunne naald ingebracht rechtstreeks in de pijnlocatie. Dit gaat zeer nauwkeurig en de patient kan live meekijken hoe dit gebeurt. Wanneer de naald op zijn plek in het aangedane en pijnlijke gebied zit, wordt er stroom doorheen geleid. De hoeveelheid stroom en de intensiteit worden tijdens de behandeling constant aangepast voor het beste behandelresultaat.

Een behandeling middels Percutane Electrolyse Therapie is niet pijnlijk. De naald is zeer dun (vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij acupunctuur of dryneedling) en gaat rechtstreeks in het probleemgebied. Alleen het te behandelen weefsel wordt hierdoor “geraakt”. U ervaart enkel lokaal een licht onaangenaam gevoel.

Wat is het effect van EPTE:

Effecten van Percutane Electrolyse Therapie hangen samen met een chemisch en fysiologisch proces dat in het specifiek te behandelen gebied tot stand komt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in het weefsel zeer lokaal een verhoogde PH waarde ontstaat, bloed circulatie verbeterd en cellen worden aangezet tot de aanmaak van het groeihormoon. Percutane Electrolyse Therapie is bewezen effectief bij het bevorderen de lokale celstofwisseling. Percutane Electrolyse Therapie bevordert het lichaamseigen herstelvermogen direct op de plek waar dat nodig is! 

Wat zijn de voordelen van een EPTE behandeling:

 • Nauwkeurige behandeling direct in de locatie
 • Gezond weefsel wordt ontzien
 • Geringe foutmarge door begeleiding van echografie
 • Snel effectief, al 3-5 behandelingen minder pijn
 • De behandeling zelf is niet pijnlijk
 • Voorkomt onnodig veel fysiotherapie behandelingen

Wanneer kies je voor EPTE:

Percutane Electrolyse Therapie is zeer effectief bij ontstoken of chronisch ontstoken pezen. Chronisch ontstoken pezen veroorzaken vaak langdurige pijn en beperkingen in sport en dagelijks leven. Wanneer een ontsteking chronisch wordt nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen worden “moe” en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Percutane Electrolyse Therapie probeert dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijnlocatie te herstellen.

Behandel indicaties zijn o.a.:

 • Schouderpees / Supraspinatuspees klachten
 • Kniepees / Patellapees klachten
 • Achillespees klachten
 • Fasciïtis plantaris of hielspoor gerelateerd
 • Tenniselleboog/Epicondylitis lateralis
 • Golfelleboog/ Epicondylitis medialis
 • Hamstring blessure
 • Peesklachten en pijnlijke pezen

Bron: Shockwave.nl

 

Praktisch; welke naalden zijn geschikt voor EPTE?

Agupunt APS 0,30x30 mm

Agupunt APS 0,30x40 mm

Seirin L 0,30x30 mm

Seirin L 0,30x40 mm

Bron: DryNeedle

Comments are closed.